Hidrolik Direksiyon Arızaları ve Çözümleri
07 Temmuz 2024

Hidrolik Direksiyon Arızaları ve Çözümleri

Hidrolik Direksiyon Arızaları

Hidrolik direksiyon arızalarını incelerken, direksiyon sistemi, ön tekerlekler, süspansiyon, akslar ve şasi arasındaki ilişkiyi göz önünde bulundurmak gereklidir. Bu nedenle ortaya çıkacak problemler sürücüye direksiyon sisteminden kaynaklanıyormuş gibi görünebilir, ancak süspansiyon sistemi içindeki problemler arızanın asıl nedeni olabilir. Karar vermeden önce, direksiyon sistemi içinde yer alan problemleri göz önüne almak ve diğer olası tüm nedenleri araştırmak gerekmektedir.

Hidrolik direksiyon arızaları mekanik direksiyon sistemlerindeki arızalar ile benzerlik gösterebilir. Kontroller sırasında kontrol edilecek alanlar aşağıdaki gibidir:

Aşırı Direksiyon Simidi Boşluğu

Direksiyon sisteminde birçok mafsal olduğundan, çok az bir boşluk olur. Bu nedenle, direksiyon parçalarının gevşemesi aracın bir tarafa doğru çekilmesine sebep olur. Bu durum lastiklerde anormal aşınmalara ve titreşimlere neden olabilir.

Bilya ve Burç Arızası

Direksiyon sistemlerindeki bilya ve burçlar, direksiyon milinin hareket eden araçtaki sağa ve sola dönüşlerin ses yapması, direksiyonun zor dönmesi ve titreşimlerin hissedilmesi ile kendini belli eder. Eğer direksiyon dönüşlerde ses çıkarıyorsa burcun aşındığını gösterir. Direksiyon sağa ve sola dönerken zorlanıyorsa, direksiyon mili bilyasının arızalı olduğuna işaret eder.

Direksiyon Kutusu

Direksiyon dişli kutusu içinde bulunan dişliler, araç hareket halinde iken yoldan gelen darbelerin etkisi ile boşluk oluşmasına ve bunun da ses yapmasına neden olabilir. Toz körüklerinin yırtılması ile içeri giren tozlar ve pislikler aşınmayı artırır. Direksiyon kutularının içindeki dişliler mutlaka yağlanmalıdır.

Direksiyon Bağlantılarının Gevşekliğinin Kontrolü

Aracın önü kriko yardımı ile havaya kaldırılmış iken ön tekerleklerin ileri, geri ve yana doğru hareket ettirilmesi ile kontrol edilir. Eğer bağlantılar arasında aşırı boşluk var ise bağlantılar veya tekerlek bilyaları büyük ihtimalle gevşemiştir.

Tekerlek Bilyasının Gevşeklik Kontrolü

Aracın önü kriko yardımı ile kaldırılarak, tekerleğin her birinin üstünden ve altından tutarak sallanması ile gevşeklik kontrol edilir. Eğer herhangi bir gevşeklik bulunursa aşınma vardır. Boşluk ayak freni uygulanarak tekrar kontrol edilir, eğer boşluk azalmış ise problem tekerlek bilyalarında değil başka bir sebeptendir.

Hidrolik Hortumlar

Hidrolik hortumlar dıştan gelecek darbelerden ve hidrolik sistem iç basıncından meydana gelecek ani basınç yükselmesinden dolayı zarar görmüş olabilir. Hidrolik yağın boşalması nedeni ile direksiyon sertleşir. Direksiyon hidrolik yağı beş yılda bir ya da her 100.000 kilometrede bir yenilenmelidir.

Araç Üzerindeki Kontroller

Direksiyon simidinin yukarı, aşağı, sağa, sola ve ileri, geri hareketi ve direksiyon simidinin ana mil üzerindeki bağlantısının iyi olup olmadığı ayrıca direksiyon kolonunun bağlantılarının sıkılığı kontrol edilir.

Direksiyon Simidi Boşluğunun Kontrolü

Araç düz sürüş konumunda iken, direksiyon simidi hafifçe sağa, sola döndürüldüğünde ön tekerlekler dönmüyor ise direksiyon boşta dönme hissi veriyorsa bu sırada direksiyon simidi hareketinin boşa dönmesine direksiyon simidi boşluğu denilir. Bu boşluk her araç modelinde değişmek ile 30 mm'den fazla değildir. Boşluk fazla ise direksiyon simidi somunu yetersiz sıkılıkta; direksiyon dişlisinin aşınması; yanlış ayarlanmış olması; aşınmış bağlantı mafsalları; gevşek konsol bağlantıları, gevşek tekerlek bilyaları veya gevşek ana mil mafsalları neden olur.

Sonuç

Hidrolik direksiyon sistemlerinin doğru çalışması, araç güvenliği ve sürüş konforu açısından kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, hidrolik direksiyon sisteminde meydana gelebilecek arızaların erken teşhisi ve düzenli bakım, büyük problemlerin önüne geçilmesi açısından önemlidir. Sürücüler, direksiyon sisteminde herhangi bir anormallik fark ettiklerinde derhal bir uzmana başvurmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Marş Motoru Arızası ve Çözümleri

Marş Motoru Arızası ve Çözümleri

Arçelik Arıza ve Çözümleri

Arçelik Arıza ve Çözümleri

Samsung Tv Arızaları ve Çözümlerri

Samsung Tv Arızaları ve Çözümlerri

Akü Arıza Kodları ve Çözümleri

Akü Arıza Kodları ve Çözümleri

Opel Vectra Arızaları ve Çözümleri

Opel Vectra Arızaları ve Çözümleri

Güncel

Türksat Arızaları ve Tamiratı

Türksat Arızaları ve Tamiratı

Güncel

İphone 4s Arızaları Türleri ve Tamiri

İphone 4s Arızaları Türleri ve Tamiri

Güncel

Şofben Arızaları ve Tamiri

Şofben Arızaları ve Tamiri