Arıza, normalin dışında gerçekleşen bir durum yada olay olarak tanımı yapılabilir. Birçok arıza türü vardır. Ancak en sık rastlanılan ve arıza denildiği zaman akla gelen ilk şey elektrik ile çalışan elektronik aletlerde oluşan hasar gelebilir. Genellikle de sistem, cihaz ya da parça düzeyinde istenilmeyen durum yada olaylara yol açabilecek, neden olabilecek bir hata olarak görülebilir. Sistem, kararlı bir işleyiş şartlarının dışına çıkarak kararlı olan bir çalışma koşullarına ve işleyişine geri dönemez ise arızalı kabul edilir. Arızayı bulma, bozuk olan bir cihazın ya da sistemin göstermiş olduğu belirtileri düzenli olarak analiz etmeye denir.
Normal olarak görülmeyen bir çalışmayı tanımlamak için normal bir çalışmanın nasıl gerçekleştiğini iyi bilmek gerekir. Cihaz ya da sistem ile ilgili eğer bir malumatınız varsa ve açıklanabilir nedenler kullanırsanız birtakım arıza sorunlarını çok fazla yorulmadan ve zorlanmadan kolaylıkla çözebilirsiniz.
Herhangi bir arızayı başarılı bir şekilde bulabilmek için deneyimli olabilmek gerekebilir. Arızalı sistem ya da cihazın teknik bilgilerini barındırdığı el kitapçığını okumak arıza görüldüğünde, ilk anda doğru bir hareket yapma yeteneğimizi ve ister istemez profesyonelleşmemizi sağlayacaktır.
Elektrik sistemlerinde oluşan arızayı biran önce ortadan kaldırmak ve gidermek; zaman kaybı, üretim ve maliyet bakımından oldukça önemli bir faktördür.
Arıza tamir etme işlemini gerçekleştirdiğimiz her an, yapılmış olan servis kadarını kaydetmeyi unutmayınız. Bu kayıt etme işlemi şu meseleleri içerdiği bilinmektedir:
- Mevcut şikayetin bilinmesi ve kesin tespit edilmesi
- Ünitenin tarif edilmesi ve ünitenin bulunmuş olduğu yer
- Problemin etkin bir şekilde tanımının yapılması
- Sisteme ya da cihaza yeni takılmış olan elemanların sayıları ve seri numaraları
- Gözlemlediğiniz sıcaklık, elektriksel veriler ve basınç
- Ve düzeltmek için neler yapılması gerektiğini bilmek
Arızanın tekrarlanmasının önlenmesi için yapılması gerekenler,
Arızaya neden olan olay ya da durumları tekrardan göz atılması şarttır ve yeniden tekrarlanmama için birtakım basit önlemler alınması gerekir. Bu durumun ortaya çıkmasının sebeplerinin başında genellikle ürünü çalıştırma için yardımcı prosedürlerini önemsememek, uymamak ve hatta kullanım kılavuzunu okumamaktan kaynaklandığı görülmüştür.
Elemandan kaynaklanan arızalar ortaya çıktığı zaman bu durumu ortadan kaldırmak için sisteme ya da cihaza karşı iç ve dış korumanı eklenmesi gerekliliği olabilir. Birtakım büyük tesis ya da kuruluşlarda uyarılımı sağlayan ışıklar ile alarm oluşturulmuş sinyaller gibi bazı güvenlik amaçlı kontrol çeşitleri eklenmesi gerekir.
İşin ilginç tarafın Bazen bu oluşan arızanın sebebi ise çok basit bir bakım ihmali ve hatası da olabilmektedir. Böyle bir durumda düzenli bir şekilde periyodik bir bakım işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve daha sık uygulanması, ihmal edilmemesi arızanın tekrardan oluşmasını önleyebilir.
Asıl olması gereken tamir işlemini gerçekleştirilmesi, problemi tespit etmek kadar uzun bir zaman almayacağını bilmemiz gerekir. Ne yapılması gerektiğine karar verilip arızayı tamir etmek için olması gereken hazırlıklar gerçekleştiriliri. Arızayı gidermek için almış olduğumuz birtakım gerekli parçalar, sistem, aletlerin ve uygulanması gereken talimatların tamir etme süresi boyunca dikkatli bir şekilde korunmuş olması gerekir.
Arıza sonunda sonuçların son kontrolünün yapılması
Artık arıza giderildikten sonra gerçekleştirilmesi gereken son basamak sonuçların kontrolünün yapılması işlemidir. Yapılacak olan son kontroller de tıpkı arıza tespit edilirken yapılan işlemlerle benzerlik gösterir. Sonrasında ise sistemin muhtelif yüklerde çalıştırılmak istenip tamir etme işleminin birtakım yeni sorun ve problemler oluşturmadığından kesin olarak emin olunmak gerekir. Her şeyden öte arıza gidermede kesinlikle teknik servis aranmalıdır.