{ "title": "Televizyon Arızaları", "image": "https://www.arizalar.gen.tr/images/televizyon-arizalari.jpg", "date": "20.01.2024 03:10:19", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Televizyon Arızaları, Televizyon; Teknolojinin her geçen gün hızla ilerlediği bu zamanda yeni teknolojilere sahip televizyonlarında, çalışma prensibi olarak birbirleriyle aynı yapıya sahiptir. Televizyon sistemi, radyo prensibine benzer. Aralarındaki belirgin fark, televizyon sisteminde resmin ses ile elektrik akımına çevrilerek taşınmasıdır.

Bu sistemin icadından günümüze kadar çok aşamalar kaydetmiş olan televizyonun, çalışma prensibi hep aynı kalmıştır. İlk zamanlar kullanılan elektron lambalarının yerine şimdilerde Entegre devreler kullanılmakta. Arızalarda önemli olan televizyonun markası ve modeli değil. Marka ve model ön plana alınınca çok karmaşık hale gelir, kapsamı çok büyüktür.

Aşağıda sistemde oluşmuş bir arızayı hangi şekilde nasıl bir yol takibi yaparak çözeceğimizi anlatacağız.

Televizyonu kapadıktan sonra bir daha çalışmadı (Işık yanmıyor, ses ve görüntü yok), Arıza ve Çözüm; İlk olarak televizyonun elektrik ile olan bağlantısı kontrol edilmeli, gerekli, durumda başka prizde kontrol edin. Ekranın yanında, arkasında veya altında gizlenmiş aç kapa anahtarı olabilir bunu kontrol edin, çalıştıramaz sanız büyük olasılıkla teknik arızadır.

Çalışıyor ama herhangi bir yayın alamıyorum (Sinyal yok yazısı çıkıyor); bu sorun birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir ve teknik arıza olasılığı düşüktür. Bunun için teknik servise başvurmadan önce yapmamız gereken bazı kontroller var. Komşulardan yayın alıp almadıklarını öğrenin, anten kablosunu kontrol ediniz, kanalları taratın, kablolu yayın kullanıyorsanız merkezden akış kesilmiş olabilir. Bu sayılanların tümü kontrol edildikten sonra hala yayın alamıyorsanız, tuner girişinde arıza vardır.

Televizyon bir müddet çalıştıktan sonra kapanıyor; Eğer bir süre çalışıp kapanıyorsa, öncelikle menüden özellikler kısmına girip kapanma (Uyku modu) saati ayarlarının açık ya da kapalı olduğunu kontrol edin, açık konumundaysa bu olasıdır. Sorun bu değilse devrelerden bir tanesi çok ısınması sonucu ve daha fazla zarar görmemesi için otomatik olarak kendini kapatıyordur.

Televizyondan yanık kokusu geliyor; Koku gelmesi durumunda televizyonun elektrikle olan bağlantısını hemen kesin ve sakın bir daha çalıştırmayın cihazınızda daha büyük arızaya sebep olabilir hatta yangına sebebiyet verebilir. Büyük olasılıkla arka aydınlatmayı sağlayan inverter devresinde bulunan kapasitorlerin aşırı ısınmasından meydana gelen bir arızadır.

Televizyon normal çalışıyor ama ekrandaki yazı ve logolar (Ayırmaç) yamuk; Genellikle tüplü (Crt) televizyon modellerinde sık rastlanır, cihazın dikey saptırma veya yatay saptırma katında meydana gelen bir arızadır. Bu arızalarda parçanın yenisiyle değiştirilmesi gerekmektedir.

Televizyonu elektrik prizine taktığım anda evdeki sigorta şalteri atıyor; Böyle olasılıklar pek nadir görülür. Çünkü tüm marka ve modellerin içerisinde devreleri korumak için elektrik sigortaları mevcuttur, televizyonun içerisinde herhangi bir arıza meydana geldiğinde direk olarak bu sigorta atar ve cihaz içerisindeki devrelerin korumasını sağlar, elektrik ile olan bağlantısını keser. Televizyonun daha büyük arızaların oluşmasının önünü keser. Evin elektrik sigortasının atmasının sebebi, televizyonun içindeki bu orijinal sigortanın (Fuse) yüksek amperli bir sigorta ile değiştirilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Cihazın sigortası atmadığı için evin sigortası atmaktadır.

Televizyon ekranı ıslak bezle sildim, görüntü gitti ses kaldı veya hiç açılmıyor; Elektronik cihazların en büyük düşmanı su ve nemdir, cihazın içine bir damla dahi su girmesi televizyonun arızalanması için yeterlidir. Televizyonunuzu illa ıslak bir bezle silecekseniz silme işlemi sırasında televizyonun kapalı olması, ardından 24 saat çalıştırmamanız lazım. Ama yine de TV'nin en sağlıklı temizliği (Silinmesi) kuru ve yumuşak bir bezle yapılmasıdır.
" } ] }