{ "title": "Motor Arıza Lambası", "image": "https://www.arizalar.gen.tr/images/motor-ariza-lambasi.jpg", "date": "19.01.2024 05:06:39", "author": "özlem eren", "article": [ { "article": "
Motor Arıza Lambası, araç gösterge panelinde çoğunlukla alt bölgelerde bulunan ve genellikle rengi sarı olan, bazı son model araçlarda kırmızı renkte yanan, şekli motora benzeyen lambadır. Adı arıza lambası olarak da geçer. Motor arıza lambasının temel görevi motorda ters giden şeyleri göstermektir. Araçlarda motor arıza lambasının yanması birçok farklı değişkenden kaynaklanıyor olabilir. Bazıları çok masum bazıları ise aracınız için tehlikeli ve daha büyük arızaların habercisi olabilir. Motor arıza lambası araçlar ilk çalıştırıldığında yanar. Ancak lambanın bu sırada yanması araçta herhangi bir motor arızası olduğunu işaret etmez. Bu sırada yanan lamba sadece kontrol amaçlıdır ve lambanın çalışıp çalışmadığı hakkında bilgi verir. Araç çalıştırılırken eğer bu lamba yanmıyor ise bir arıza var demektir ve bu arıza bir an önce giderilmelidir.

Motor arıza lambası neden yanar?

Arabanın oksijen algılama sensörü ve yakıt sensöründe problem olduğu zaman bu lamba yanar. Eğer sürüş halinde bu lambanın yandığını görürseniz, panik yapmayın. Uygun bir yerde durun. Hava filtresinin üzerinde ve motorun üzerinde bulunan sensörleri yerinden çıkan ya da oynayan var mı diye kontrol edin. Herhangi bir yerinden çıkan ya da oynayan yoksa ve problem halen devam ediyorsa aracınızı mutlaka servise götürün. Motor arıza lambası başka sebeplerden dolayı da yanıyor olabilir. Bunlardan bazıları, benzinli araçlarda kötü yakıt kullanımı, kızdırma bujilerinin biri veya daha fazlasının çalışmama durumu, LPG'li araçlarda katalitik konvektör arızası olabilir, egzoz ile ilgili bir sıkıntı olabilir.

Motor arıza lambasının yanmasının nedenini net olarak öğrenebilmenin yolu servise başvurmaktır. Serviste yapılan bilgisayarlı tarama sorunun nerenden kaynaklı olduğunu net olarak gösterir. Burada önemli olan araç hareket halindeyken bu lamba yanıyorsa bu şekilde araba çalıştırılmamalı hemen tamirciye veya servise başvurulmalıdır.

" } ] }