{ "title": "Bilgisayar Arızaları", "image": "https://www.arizalar.gen.tr/images/bilgisayar-arizalari.jpg", "date": "20.01.2024 06:10:37", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "Bilgisayar Arızaları, aktif bir şekilde bilgisayar kullanan bireylerin sıklıkla karşılaştığı sorunların başında yer alır. Bilgasayarlar oldukça hassas ve kompleksli bir yapıya sahip olan cihazlardır. Bilgisayarlar oldukça hassas ve kompleksli bir yapıya sahip olan cihazlardır. Bu anlamda pek çok insan bu kompleks cihazlara karşı hep korkarak bakmaktadır. Bu korkuya sebebiyet veren şey cihazın kompleksli bir yapıya sahip olmasının yanı sıra bu korkuyu birazdan bahsedeceğimiz bilgiler ile bir nebze de olsa azaltıp kendi işimizi kendimiz hallederek bilgisayar arızalarını çözebiliriz.

Bilgisayar kullanımında karşılaşılan arızalar

Monitörünüzde oluşan görüntü sürekli gidip geliyor ise ve renkler bazen sararmış bir halde ise bu duruma sebep olabilecek birden fazla faktör vardır. İlk olarak görüntü bağlantısını sağlayan kablosunun bilgisayarınıza tam olarak otuttuğunuzdan emin olmanız gerekir. Eğer soket kısmına tam oturmuş ya da kablo sıkıntı oluşmayacak kalitedeyse iki şıkkımız kalıyor. Bunlardan ilki ekran kartınız artık işlem yapamazsınız. Böyle bir durumda ise bir an önce ekran kartınızı çıkartınız ve üst kısmındaki fanın rahatça hareket ettiğinden emin olmanız gerekir. Eğer fan dönmüyor ise bilgisayarınızla daha fazla uğraşmadan bir an önce fanını değiştirin. Değiştirmezseniz eğer kullanmış olduğunuz ekran kartının aşırı derecede ısınması sebebiyle zarar verip lehim kopması gerçekleşecektir.

Kullandığınız ekran kartınız düzgün bir şekilde çalışıyor ise ikinci bahsedeceğimiz faktör ise monitörün bizzat kendisi olabilir. Bunu fark edebilmek için monitörünüzü elinize alın ve başka bir bilgisayarında deneme yapınız. Eğer var olan mevcut problem hala devam ediyorsa eğer bilgisayar monitörünüzü arızalıdır. Böyle bir durumda ise yapılacak ilk şey çok basit; monitörü hemen bir servise götürüp onarılmasını sağlamalı veya yenisini almak gerekebilir.
Bilgisayaranız bütün bağlantıları ile çalışıyor ancak klavye ya da fareden komut algılamıyorsa bu durumda hemen bilgisayarınızı kapatıp tekrar açınız. Problem halen devam ediyorsa eğer mause ya da klavyenizin usb giren kısmını değiştirin. Tekrardan bilgisayarınızı açıp kapatın. Hala sorun devam ediyorsa eğer başka bir mause veya klavye ile deneyin. Yeni bir klavye ya da mause alınız. Çünkü mause veya klavyeniz bozulmuş demektir.

Bilgisayarınızda bir anda donma oluyorsa ve kapanıyorsa hemen bilgisayarın güç kısmındaki kabloyu çıkarın. Bilgisayar kasasını açın ve CPU kısmındaki fanın rahat bir şekilde dönüp dönmediğine bakınız. Daha garanti olmasını istiyorsanız eğer içine bakıp tekrardan bilgisayarınızı kontrol ediniz.
İşletim sistemini eğer yükleme esnasında ya da sistemi yükledikten çok kısa bir süre zarfından sonra tekrar çökme sorununu yaşayabilirsiniz. Mavi bir ekrandan ne yaparsanız yapın yine de kurtulamıyorsanız eğer Hard diskini temizleyip tekrardan biçimlendirmek isterken sorun yaşıyorsanız eğer hard diskiniz arızalı olabilir. Özellikle bazı durumlardan ötürü işletim sistemleri kendiliğinden çöküyorsa ve sebebi virüs olmadığından eminseniz eğer hard diskiniz arızalı olduğuna artık şüphe yoktur, diyebiliriz. Eğer mevcut hard diskiniz arızalı ise genel olarak bunun için pek yapacak bir şey yoktur. Yapabileceğiniz ilk şey bilgisayarınızdaki verilerinizi bir an önce kurtarmaktır. Daha sonra da o diskten fazla zaman kaybetmeden kurtulmanız gerekir. Diğer durumlarda işletim oluşturma tecrübeniz tahmin edemeyeceğiniz kadar artacaktır.

Güç kaynağının oluşabilecek arıza türleri şunlardır; bilgisayarınızı açmaya çalıştığınızda eğer istediğinizde bir hareketlilik yaşanmıyorsa bilgisayarınızı kapatma işlemini gerçekleştirirken sağlam ve normal bir düzeyde kapatmanıza rağmen açmak gerektiğinde hiçbir komuta ya da düğmeye cevap vermiyorsa güç kaynağınızda sorun olmuş yani arızalanmış demektir. Yapmanız gereken ilk iş bir an önce yepyeni bir güç kaynağı alarak denemeniz gerekmektedir. Sıklıkla kondansatörün hep gerilime sebep olmasından kaynaklanan bir sorundur.

Güç kaynaklarında bazen tahmin edilemeyen arızalar da meydana gelebilir. Bilgisayarınız bios giriş sayfasının gösterirken bir anda kapanabilir, sonra tekrardan açılmaya başlar. Bazen ise birkaç gün çalışabilir. Ama bilgisayarınızın başlangıcı sırasında yani işletim sisteminin başlamasından hemen öncesinde sizi zor duruma düşürecek kadar açılarak tekrar kapanmaya başlarsa güç kaynağınızı yenilemenizi tavsiye ederiz. Güç kaynağı kısmında kondansatörlerin teknik anlamda bitti diyebiliriz.

Bilgisayarınızın saati anlamadığınız bir süreye geri dönüyorsa ve böyle bir durumda bios piliniz azalmıştır demektir. Tabi buna neden olan birçok virüsler de bulunmaktadır. Bu olasılğın bulunmadğının varsayalım. Bios pili ana kartınızın yer alan süre entegresine ve bios yongasına devamlı olarak enerji sağladığı bilinmektedir. Eğer pil bitmiş ise o zaman entegresi işlemeyeceği için tarih entegrenin eski değerine dönecektir.

Güç kaynağını değiştirdiğiniz halde bilgisayarınız halen herhangi bir tepki vermiyorsa ana kartınıza görevini yerine getirmemiş diyebiliriz. Ana kartların arızalanması çok nadir bir durumdur. Ancak her an bir sorun olabilir. Bu ve benzeri durumlarda kartı geri çalıştırmanın pek bir ihtimali yoktur. Böyle zamanlarda Uzman bir desteği almanız şarttır.
" } ] }